Küresel su yönetimi sorunları
Image

22 Şubat 2018

Su hayattır ve gezegenimizi bildiğimiz diğer tüm gezegenlerden farklı kılar. Mevcut tatlı suyun küresel arzı, mevcut ve öngörülebilir tüm su taleplerini karşılamak için fazlasıyla yeterli olsa da, mekansal ve zamansal dağılımları yeterli değildir. Tatlı su kaynaklarının evsel, ekonomik kalkınma ve çevresel ihtiyaçları karşılamada yetersiz olduğu birçok bölge bulunmaktadır. Bu tür bölgelerde, insanların içme suyu ve sanitasyon ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli temiz suyun bulunmaması, aslında insan sağlığı ve üretkenliği ve dolayısıyla ekonomik kalkınmanın yanı sıra temiz bir çevre ve sağlıklı ekosistemlerin sürdürülmesi üzerinde de bir kısıtlamadır.

 

Hepimiz bu sorunları çözmenin sürdürülebilir bir yolunu bulmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte, özellikle değişen ve belirsiz bir gelecek iklimi ve artan sosyal ve ekonomik kalkınmayı, küreselleşmeyi ve kentleşmeyi yönlendiren hızla artan nüfus göz önüne alındığında, bunu yaparken birçok zorlukla karşı karşıyayız.

 

Amerika Birleşik Devletleri'nin batısındaki Colorado Nehri ve Çin'deki Sarı Nehir dahil olmak üzere büyük nehirler çoğu yıl artık denize ulaşmamaktadır. Kaliforniya kuraklığı eyaletin su kullanımı ile mevcut su tedariki arasındaki büyük ve büyüyen uçurumu daha da şiddetlendirirken, Western Cape kuraklığı Güney Afrika'da daha önce hiç görülmemiş önemli bir su krizine neden oluyor: 4. Seviye su kısıtlamaları getirilerek tüketimi sınırlanıyor Kişi başına günde 50 litreye kadar su. Dünyadaki suyun kalitesi giderek bozuluyor, insanların ve ekosistemlerin sağlığını tehdit ediyor ve arıtma maliyetleri artıyor. Dünya çapında yaklaşık 780 milyon insan hâlâ temiz suya erişemiyor ve her gün binlerce kişi bu susuzluktan dolayı hayatını kaybediyor.

 

 

 

Tüm bu sorunlar, zayıf yönetim sistemleri ve mevcut su teknolojilerinin uygulanmaması ile karakterize edilen suyun israflı kullanımıyla bağlantılıdır.

 

Bugün ekonomik olarak mevcut tatlı suyun belki de yarısı insan taleplerini karşılamak için kullanılıyor; bu da yalnızca 35 yıl öncesine göre iki kat daha fazla [Young ve diğerleri, 1994]. Doğal ekosistemlerimizi korumak için ne kadar suyun kalması gerektiğinden emin değiliz; birçoğu zaten suyun aşırı çekilmesi nedeniyle yok edildi. Neyse ki suyun ekosistemlerdeki rolüne ilişkin çalışmalar, ona değer verme ve büyük ölçekli, uzun vadeli ekosistem süreçlerini ve bunların ihtiyaç duyduğu su akışlarını anlama yeteneğimizi geliştiriyor.

 

Günümüzde tüm bu sorunlarla ilgilenen uluslararası bir kurum var: Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü. Bu, genel merkezi Colombo, Sri Lanka'da ve Afrika ve Asya'da ofisleri bulunan, kar amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşudur. Araştırmaları şu konulara odaklanmaktadır: iklim değişikliğine uyum da dahil olmak üzere suyun mevcudiyeti ve erişimi; suyun nasıl kullanıldığı ve nasıl daha verimli kullanılabileceği; su kalitesi ve bunun sağlık ve çevre ile ilişkisi; ve toplumların su kaynaklarını nasıl yönettikleri.

 

Ancak değişimin hepimizden başlaması gerekiyor. Su yönetimini somut olarak geliştirmek için ne yapabiliriz?

 

Toprak organik maddesini artırın;


Toprak yapısını iyileştirin;


Toprak erozyonunu azaltın;


Su filtrelemesini artırın;


Su kullanımının verimliliğini artırın;


Toprak besinlerini yenileyin.


Geoplast su birikimine yönelik birçok çözüm sunmaktadır.

 

Örneğin Drenaj, Drenaj Paneli ve Yeni Elevatör Tankı yukarıda bahsettiğimiz alanda amiral gemisi ürünlerimizdir. Hepsi bugüne kadar kullanılan sistemlerin geçerli bir alternatifidir. Konut ve ticari binaların, yolların, otoparkların yağmur suyu yönetiminin yanı sıra ev kullanımı, halka açık parkların sulanması ve yeniden kullanım veya alt dağılım için yağmur suyunun biriktirilmesi için de kullanılabilirler.

 

 

Yağmur suyu biriktirme sistemleri birçok nedenden dolayı çok önemlidir:

 

Sulama, çamaşır makineleri, tuvalet sifonları vb. kullanımlarda içme suyu israfının azaltılmasına yardımcı olurlar.
Yağmurun toplanması, depolanması ve ikinci kez birçok farklı amaç için kullanılması için yer altı tanklarının oluşturulmasına olanak tanır;


Kuraklık döneminde suyu toplamak ve tarlaları veya halka açık parkları sulamak için kullanmak amacıyla tarımsal su tasarruf sistemleri oluşturmak için uygulanabilirler.


Yağmur suyunun toplanması ve yeniden kullanılması, bu önemli kaynağın inşaat sektöründe de korunmasına yönelik mükemmel bir çözüm olup, örneğin evsel su tasarrufu sistemi oluşturur. Tüm ürünlerimiz farklı durumlarda tek tek veya bir arada kullanılabiliyor.

 

Gezegenimiz artık eskisi gibi çalışmıyor. Dünya şu anda nispeten yeni bir durumla, insanların atmosferi dönüştürme, biyosferi bozma ve litosfer ile hidrosferi değiştirme yeteneğiyle karşı karşıyadır. Hepimiz için zorluk, gezegenimize yardım etmek için farklı ve zıt bir süreç başlatmak ve dolayısıyla çevresel bozulmaları önlemek ve aslında kendi sağlığımızı korumak için sürdürülebilir yöntemler kullanmaktır.

Copyright © 2024 Gardensa